google-site-verification=JSAVxSiBXdgXVfNHEnR5Jb6OrKOwR8ownsBWMRzpYks
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Villanypásztor karám tervezési segédlet

 

Ahhoz, hogy a megvalósítani kívánt kerítés rendszerünk az elképzelteknek megfelelően üzemeljen majd, fontos hogy annak megtervezésére is szánjunk egy kis időt.

Alaptézisként érdemes elfogadni azt a gondolatot, hogy egy átlagos villanypásztoros karám, nem fizikai hanem inkább pszichikai gátat jelent az állatok számára, (feltéve ha nincs kombinálva stabil karám vagy kerítés rendszerrel).  Ahhoz hogy ez a pszichikai gát kialakuljon az állatokban, meg kell ismerniük azt. Ez a tanulási folyamat fajonként eltérő ideig tart, de elmondható, hogy az első napokban fokozott felügyeletet igényelnek a frissen a karámba került egyedek. 

 

A kerítésrendszer tervezését, 3 alapkérdés megválaszolásával kell kezdenünk.

-          Mekkora területet szeretnék lekeríteni, és annak területnek mekkora a kerülete?

-          Milyen állat kordában tartásara vagy kirekesztésére szeretném használni az elkészült kerítésrendszert?

-          Milyen áramforrásról szeretném üzemeltetni a készüléket? (12V, 230V,)

 

Egy villanypásztor rendszer csak akkor tud megfelelően üzemelni, ha az Ön által választott készülék teljesítménye, a bekerítendő terület nagysága, és a választott vezeték ellenállása összhangban van. Természetesen mind emellett, kiemelten fontos, hogy milyen állat megfékezésére szeretnénk használni rendszerünket. Ugyanis haszonállataink, házi kedvenceink, vadaink eltérő mértékben érzékenyek az elektromos kerítésre. Amennyiben nem jól választjuk meg eszközeinket, kiegészítőinket, és ez párosul még egy helytelen telepítéssel,az nagyban befolyásolni fogja a rendszerünk valós összteljesítményét.  A tervezési segédlet mellett kérjük olvassa el telepítési tanácsainkat, hogy az is segítse a tervezési folyamatot.

A rendszer alap felépítése: 

A: Villanypásztor készülék   B: Vezető ( vezeték, szalag )    C: Szigetelők     D: Tartó oszlopok  E: Földelő szondák

A működési elv a következő: Amint áram alá helyezzük a villanypásztor készülék óriási, akár 13000V feszültségű de nagyon kicsi áramerősségű áramot gerjetsz és ütemesen a vezetőkbe továbbítja azt. Ez által a kerítés áram alá kerül. A villanypásztoron található másik kimenetet,  a földelést, a talajba rögzített földelő szondákhoz rögzítettük. Abban a pillanatban amikor egy tárgy ami érintkezik a talajjal és a kerítéssel egy időben, zárja az áramkört és bekövetkezik a kisülés. Gyakorlatilag ez a kisülés okozza a kellemetlen csípő érzést az óvatlan vendég számára.

Tehát ha az a tárgy nem érintkezik a földel, ami hozzá ér a kerítéshez (mondjuk ugrik) akkor nincs áramütés. Nagyon speciális esetekben a kerítésen is húzunk ki földelő vezetékeket így a két ellenpólusú vezeték egyszerre történő érintése is ütést eredményez, ez majmoknak épített kerítések esetén használatos módszer..          

 

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ VEZETÉKET, SZALAGOT?!

A kerítésben pásztorolt faj meghatározza a kerítésben kihúzott vezeték szálak számát. Könnyen belátható, hogy  gazdasági-, társ-, vad-   állataink fizikai méretei és mozgásbeli sajátosságai,  különböző magasságban, különböző darabszámban kihúzott vezetékeket igényelnek a kerítésekben. A lenti ábrákon javaslatokat találnak állatfajonkénti bontásban. Természetesen elmondható hogy minél erősebb, vastagabb egy vezeték annál időtállóbb, de a vezetékek ellenállásai is határt szabnak felhasználhatóságuknak. Fontos megjegyezni azt is, hogy bizonyos fajok vagy egyéb más funkcionális szempontok szükségessé teszik a villanypásztor szalagok használatát. Jellemzően ott van jelentősége a szalagoknak, ahol gyorsan mozgó állatok (lovak, vadállatok) miatt a karám messziről történő felismerése kiemelt jelentőségű.     

A megfelelő vezető (vezeték, szalag, huzal, háló) kiválasztásának legegyszerűbb módja:

Egy vezető legfontosabb tulajdonsága, mely annak területi/kerületi felhasználhatóságát meghatározza, az a termék ellenállása (Ohm). Minél alacsonyabb egy villanypásztor vezető ellenállása annál nagyobb területet lehet vele bekeríteni. Minden más egyéb tulajdonsága, mely a paraméterek alatt megtalálhatók, már nem korlátozzák hosszbéli felhasználhatóságát.

0,001-0,5 Ohm/méterig kifejezetten jó vezetőképességű termékekről beszélünk. Megfelelő telepítés mellett óriási területeket is biztonsággal körbe lehet velük keríteni.

0,5-1,5 Ohm/méterig közepesen jó vezetőképességű termékekről beszélünk. Megfelelő telepítés mellett nagyobb területeket is körbe lehet velük keríteni.

1,5 Ohm/métertől gyenge vezetőképességű termékekről beszélünk. Ahogy ez az érték tovább nő, úgy csökken a felhasználhatósági lehetőségek köre. Kisebb karámokhoz, és hobbi felhasználásra ajánljuk ezen termékeinket.

Miután a megfelelő vezetőt kiválasztottuk, választanunk kell hozzá szigetelőt. Amennyiben stabil karámra, kerítésre vagy karókra, oszlopokra rögzítjük a vezetőt szigetelőkre van szükségünk, vagy ha szabadon álló esetleg gyakran mozgatott karámot építünk, akkor előre gyártott műanyag vagy üvegszálas oszlopokat választhatunk erre a célra. Fontos megjegyezni, hogy a karám töréspontjaira, legyen az negatív vagy pozitív sarok, erősebb támaszra van szükség valamint speciális sarok szigetelőkre.

 

A kerítésen, a ki-be mozgás biztosítása érdekében kapuk elhelyezése elengedhetetlen. Ennek legkézenfekvőbb megoldása a rugós kapu szett, de termékeink között megtalál más megoldásokat is. Egy kapuhoz annyi szett kell, ahány vezető fut a kerítésben.

 

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ KÉSZÜLÉKET?!

Ha már rendelkezünk azokkal az alapvető információkkal, hogy milyen állathoz és mekkora kerületen szeretnénk üzemeltetni elektromos kerítésrendszert, akkor a legegyszerűbb, ha a készülék tárolt ütési energiáját vesszük alapul a készülék kiválasztásnál. Ugyanis ahogy növekszik egy készülék ütési energiája, általánosságban úgy nő annak felhasználhatósági köre és az általa üzemeltethető kerítésrendszer hossza. Ennek alapján 3 különböző teljesítmény kategóriába lehet sorolni a készülékeket.

0,5–2,0 Joule Tárolt ütési energiáig, kis teljesítményű gépekről beszélünk. Kisebb karámok kialakításához tökéletesek. Állatfajok tekintetében bátran használhatók kutyához, macskához, szarvasmarhákhoz és lovakhoz egyaránt, de házi sertéseknél is megállja a helyét.

2,0-5,0 Joule Tárolt ütési energiáig, közepes teljesítményű gépekről beszélünk. Megfelelő telepítés mellett már közepes és nagyobb kerítésrendszerekhez is használhatóak. Kutyán, macskán, szarvasmarhán, házi sertésen és a lovakon felül bátran használható már juhokhoz és kecskékhez is. Kisebb terület mellett pedig vadkármegelőzésre is használható

5,0 Joule Tárolt ütési energiától, nagy teljesítményű gépekről beszélünk. Megfelelő telepítés mellett kifejezetten nagy kerítésrendszerekhez is használhatóak. Gyakorlatilag bármely háztáji, mezei és erdei nagyvadhoz használhatóak. Telepítésük fokozott figyelmet igényel.

Fontos azt is felmérnünk, hogy a karám tervezett helyén elérhető távolságban található-e hálózati áramforrás (230V) vagy kénytelenek vagyunk akkumulátorról üzemeltetni a berendezést(12V).

Az akkumulátoros készülékeket javasolt munkaakkumulátorokra kapcsolni, de a gyakorlatban sokan autó és egyéb akkumulátorokat használnak. Amennyiben elérhető, érdemes inkább a hálózatos megoldásokat választani ugyanis, ez esetben kisebb az emberi mulasztásból adódó havária helyzetek valószívűsége:) , a pulzár 12V-os készülékeihez vásárolható 230V-os hálózati adapter, ami lehetőséget ad a kettős üzemnek.

Ezzel a tervezési kérdések alap pontjain végig haladtunk, de egy komplett kerítéshez szükségesek még további egyszerűbb alkotó elemek, amik a telepítési segédletben jól érthetően megtalálhatóak: Földelés kialakításának, készülék elhelyezésének eszközei, valamint csatlakozó elemek, amik a különböző részegységek között biztosítják a stabil, fémes érintkezést, vagy épp a jól szigeteltséget.

 

Reméljük segítségükre voltunk ezzel az anyaggal. Amennyiben kérdése van a küldjön nekünk üzenetet. Köszönjük.