google-site-verification=JSAVxSiBXdgXVfNHEnR5Jb6OrKOwR8ownsBWMRzpYks
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Villanypásztor telepítési segédlet

A teljesség igénye nélkül íme néhány tanács, azok számára, akik nem hívnak szakembert a telepítés elvégzéséhez.

-Első lépésként szereljük fel a jeladót vízmentes, esőtől védett helyre. Szikraközt nem kell kialakítani, mert az csak a barkácsolt villanypásztor készülékek igénylik, a gyújtótrafó védelme érdekében.

- Második lépés a jó földelés létrehozása. Egy földelő szondát le kell ütni, szúrni a talajba a karám közelében. Ennek legalább 1m hosszúságútnak kell lennie, de 1000 m-nél hosszabb karámvezeték esetében több földelést is érdemes kialakítani és ezeket összekötni egymással. Ennek szükségessége függ a talaj nedvességétől és a karámvezeték ellenállásától is. Tilos az épületek érintésvédelmi földelését felhasználni a villanypásztorhoz!! A földelő szonda és a készülék között erre a célra kifejlesztett extra szigeteléssel ellátott földkábelt használjuk.

- Következő lépés a karámvezeték kihúzása. Fa, beton oszlopok esetén 5-6 méterenként érdemes ezeket lerakni. Műanyag üvegszálas oszlopok esetén inkább 3-4 méterenként ajánlott. Minél kisebb ellenállású vezetékeket használjunk, ugyanis az üzemelés során hatékonyabb működést, és hosszabb élettartamot érhetünk el velük.   A karám kiinduló pontjában a több szálból álló karámvezetékeket össze kell kötnünk, de a  végét jobb ha  szabadon hagyjuk, mert ha ott is össze van kötve, akkor egy hurok alakul ki, ami bizonyos helyzetekben üzemzavarhoz vezethet. A hurok képződést meg lehet akadályozni úgy is, hogy sok helyen összekötjük a sorokat.  A felhelyezett készülék  és a karám között használjunk földkábelt.  A karámvezeték sehol ne érintkezzen a földdel, vagy más vezető tárggyal. 

Miután beüzemeljük a készüléket, a működést halk kattogás jelzi, amit a kondenzátor kisülése idéz elő, a trafó primer tekercsén. Készülékeinkbe földzárlat jelző LED van beépítve, ami jelzi ha idegen tárgy ér a karám vezetékhez, és emiatt lecsökken a rendszerünk hatásfoka.